x

Posiłki

Nasze Przedszkole posiada własną kuchnie, w której przygotowujemy śniadania i podwieczorki, natomiast obiady przygotowuje firma cateringowa pod nadzorem przedszkola.

Dbamy o to, aby przygotowywane posiłki dostarczały dzieciom wszystkich niezbędnych składników odżywczych i energetycznych. Posiłki  planujemy tak, aby zawierały produkty z różnych grup żywnościowych i sporządzane z nich potrawy były jak najmniej przetworzone. Produkty żywnościowe dostarczane do naszej kuchni są zawsze świeże, ze znanych źródeł i od sprawdzonych dostawców.

Do naszego przedszkola uczęszczają dzieci wymagające stosowania różnych diet. Posiłki przygotowywane są  przez p. kucharki oraz intendenta żywieniowego, uwzględniają zalecenia lekarskie w tym zakresie.

Przygotowujemy diety: bezmleczne, hipoalergiczne, bezglutenowe.

  • Dzień zaczynamy od śniadania – godz.8.30 – zawsze zupa mleczna z dodatkiem płatków zbóż różnorodnych (orkisz, żyto, owies, amarantus) wzbogacana przez dodatek bakalii lub owoców a następnie pyszne kanapki z wędlina lub rożnymi pastami z porcją warzyw do tego herbatka.
  • II śniadanie – godz. ok.10.00 – zawsze owoców i warzyw.
  • Obiad jest zawsze dwudaniowy – godz. 12.00 – zupy sporządzane są na wywarach warzywnych, drugie danie z  warzywami podanymi w postaci surówek i warzyw gotowanych .
  • Podwieczorek – godz. 14.30 – to też porcja zdrowej energii: owoce, warzywa, ciastka zbożowe, soki- tłoczone lub 100%  bez dodatku cukru, własne jogurty naturalne łączone z sezonowymi  owocami, pyszne desery i ciasto niskosłodzone przygotowane w naszej kuchni

Wędliny i mięso przeznaczone do spożycia przez dzieci staramy się kupować wysokiej jakości, zawsze świeże i poparte Handlowym Dokumentem Identyfikacyjnym dla tychże produktów.

NIE UŻYWAMY ŻYWNOŚCI PRZETWORZONEJ: KONSERW MIĘSNYCH, MIELONEK, GOTOWYCH POSIŁKÓW MIĘSNYCH I RYBNYCH.

Każdego dnia jemy owoce i warzywa jako dodatki do śniadań, obiadów i podwieczorków – nasze polskie sezonowe i te z ciepłych krajów w zależności od pory roku.

Nie używamy wzmacniaczy smaku i zapachu: typu kostki rosołowe, Vegeta, Jarzynka. W celu podniesienia walorów smakowych potraw i również ograniczając do minimum spożycie soli stosujemy naturalne  przypraw takie jak majeranek, czosnek, bazylia, cząber, tymianek, papryka, i tym podobne zioła.

Nasze dzieci mają stały dostęp do wody niegazowanej.

Herbatę dosładzamy niewielką ilością miodu naturalnego.

Koszt całodziennego wyżywienia- 11 zł, z możliwością codziennego odpisu.